KNJIGOVODSTVO ZA VAS

                                      info@histria-accounting.hr

Prvi put u naš sustav oporezivanja dobiti uvodi se revolucionarna novost u utvrđivanje porezne obveze- po novčanom načelu.

 

Većina tvrtki od iduće godine više neće plaćati porez na nerealizirane dobitke!

Porezna reforma unose velike izmjene u Zakonu o porezu na dobit. Naime, poreznicima se pruža mogućnost izbora da li će se porezna osnovica računati kao do sada po obračunskom načelu ili ipak po novčanom načelu, što bi bilo pravednije. Po novčanom načelu u poreznu osnovicu, a time  i u poreznu obvezu, ne bi ulazili nerealizirani gubici ili dobici. Uvjet je da obveznik plaćanja poreza na dobit ima godišnji prihod do tri milijuna kuna, što uključuje gotovo 90% hrvatskih poduzetnika.

 

Ovo načelo pogoduje onima koji načelno nemaju avansnu naplatu. U novom režimu ostali bi naredne tri godine, a potrebno je samo Poreznoj upravi predati izjavu i dokaz da su ostvarili prihod do tri milijuna kuna. Što se tiče rokova predaje dokaza i izjave postoje dva prijedloga: prvi je da se predaju najkasnije do prijave poreza na dobit, dakle do kraja travnja 2017., a drugi najkasnije 15 dana nakon početka novog poreznog razdoblja, tj. već 2 tjedna nakon nove godine, što  ne odgovara djelatnostima koje imaju pojačan promet sezonski na kraju godine.

 

Kao i većina promjena u novoj poreznoj reformi, i ova nastoji olakšati poslovanje u našem okružju, u kojem poduzetnici imaju poteškoće s financijskom disciplinom i likvidnošću, pogotovo oni mali, najranjiviji. Kad se ne naplate, a porez moraju platiti, s obzirom da nemaju snage za uzimanje kredita za plaćanje poreza, preko noći mogu biti dovedeni na rub poslovanja.

 

 

 

NEWSLETTER

Preplati se za primanje newsletter-a!

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

kontakt

Partizanska 4/1, 52440 Poreč

 

+385 95 818 6983