DAS BUCHHALTUNGSBÜRO  FÜR SIE

                                         info@histria-accounting.hr

TKO SU OBVEZNICI FISKALIZACIJE

Izmjene i dopune Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupile su na snagu 1. siječnja odnosno 1. srpnja 2017. godine. Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom uređen je postupak fiskalizacije kao skup mjera kojima se uvodi nadzor nad izdavanjem računa u prometu gotovinom na području Republike Hrvatske. Osnovni je cilj najnovijih izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji ponajprije unaprjeđenje sustava fiskali¬zacije, a samim time i poreznog sustava.

 

U nastavku donosimo prikaz izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te kada pojedine izmjene stupaju na snagu.

 

 

Prema odredbama Zakona o fiskalizaciji koji se primjenjivao do 31. prosinca 2016. godine, postojale su dvije skupine obveznika fiskalizacije: obveznici fiskalizacije i mali obveznici fiskalizacije. Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji mijenja se definicija obveznika fiskalizacije te se od 1. siječnja 2017. godine obveznikom fiskalizacije smatra:

• fizička osoba obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti prema odredbama zakona kojim se uređuje porez na dohodak te

• pravna i fizička osoba koja se smatra obveznikom poreza na dobitak prema zakonu kojim se uređuje porez na dobitak za sve djelatnosti za koje je, prema odredbama posebnih propisa, obveznik izdavanja računa za isporuku dobra ili obavljene usluge.

 

Malim obveznicima fiskalizacije smatraju se obveznici fiskalizacije kojima se dohodak i porez na dohodak utvrđuje u paušalnoj svoti prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalne djelatnosti. Mali obveznici fiskalizacije ovjeravaju u Ministarstvu financija, Porezna uprava posebnu knjigu računa iz koje izdaju račune, odnosno nisu obvezni izdavati račune putem naplatnog uređaja.

 

Međutim, od 1. siječnja 2017. godine širi se krug fizičkih osoba koje mogu biti paušalisti jer se podiže prag za paušalno oporezivanje i paušalisti mogu biti i samostalne djelatnosti ugostiteljstva i /ili trgovine te se stoga mijenja i njihov položaj u odnosu na obveze iz Zakona o fiskalizaciji.

 

 

 

NEWSLETTER

ABONNIEREN SIE UNSEREN NEWSLETTER!

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

KONTAKT

Partizanska 4/1, 52440 Poreč

 

+385 95 818 6983