accounting for you

                                info@histria-accounting.hr

Predstavljena  porezna reforma: kome u džep, a kome iz džepa?

Osnovni je cilj reforme pojednostavljenje poreznog sustava uz ciljani deficit od 2% u idućoj godini.

Na prvoj sjednici Vlade premijera Andreja Plenkovića ministar financija Zdravko Marić predstavio je poreznu reformu koju će na džepu osjetiti gotovo svi. Optimistično ju je najavio kao vjetar u leđa.
Stope poreza na dohodak smanjuju se s 25 na 24 i s 40 na 36%. Neoporezivi dio plaće raste na 3800 kn. Dolaze i posebna umanjenja i za umirovljenike. Porezna reforma prati i demografsku, stoga će dodatne olakšice imati i roditelji. Osoba s jednim djetetom, u gradu koji ima prosječnu stopu prireza s neto plaćom od 5.200 kuna,  više neće plaćati porez na dohodak, tko ima dvoje djece neće plaćati porez i ako ima plaću od 8.000 kuna.
Što se tiče poreza na nekretnine , novina je ta da osobe koje stječu prvu nekretninu više neće biti oslobođene plaćanja poreza, no opća stopa poreza na promet smanjuje se s 5 na 4%, a prihod od tog poreza ostat će jedinicama lokalne samouprave. 
Iduće godine idu i dva usklađivanja u segmentu duhanskih proizvoda i poreza na motorna vozila. Sustav financiranja lokalne samouprave će se odvojiti od lokalnih poreza. Gradski i općinski porezi ostaju isti. Od 2018. ukida se komunalna naknada, no uvode se novi porezi koji će se naplaćivati po koeficijentu dobi i stanja nekretnine.
Stopa poreza na dobit trebala bi se sniziti s 20 na 18%, dok će mali poduzetnici i poljoprivrednici plaćati porez od 12%. Uvodi se i fleksibilnost u načinu poslovanja, mali poduzetnici moći će birati način plaćanja prema dobiti ili prema novčanom tijeku tj. prema stvarnom stanju novca u blagajni. Ponudit će im se i mogućnost paušalnog oporezivanja. Predloženo je i da se priznaju troškovi reprezentacije s 30 na 50%.
Premijer Plenković dao je podršku reformi poreznog sustava. 'Nakon reforme, imat ćemo stabilan, predvidiv i održiv sustav', zaključio je Plenković.

 

NEWSLETTER

Preplati se za primanje newsletter-a!

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

CONTACT

Partizanska 4/1, 52440 Poreč

 

+385 95 818 6983