accounting for you

                                info@histria-accounting.hr

Novi zakon o porezu na promet nekretninama.

Najvažnije novosti u oporezivanju nekretnina i automobila te u lokalnim porezima

Porezna reforma uvodi novi zakon o porezu na promet nekretninama. Osnovne značajke tog zakona je  ukidanje oslobođenja od plaćanja poreza za kupnju prve nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje, a to će se kompenzirati  smanjenjem stope poreza na nekretnine sa 5 na 4 posto.

 

Oslobađanjem od plaćanja poreza na prvu nekretninu očekuje se dodatni prihod od oko 115 milijuna kuna, dok se zbog sniženje stope s 5 na 4 posto može očekivati gubitak prihoda od oko 126 milijuna kuna godišnje.

 

Od sada će i sav prihod od poreza na nekretnine biti prihod općina i gradova. Lokalne jedinice mogu od početka 2017. očekivati povećanje prihoda s osnova poreza na promet nekretnina za 20 posto.

 

Novina je i da u izračun poreza, uz postojeće koeficijente komunalne naknade, ulaze i dva nova koeficijenta – dob (godina izgradnje) i stanje građevine, a sve s ciljem da se izračun poreza približi izračunu prema vrijednosti. Poreznim će se obveznicima visina davanja smanjiti ukoliko je predmet oporezivanja starija nekretnina.

 

Novost je i potpuno rasterećenje građana od obveze prijave prometa nekretninama. Promet nekretnina smatrat će se prijavljenim dostavom isprava od nadležnih tijela, a iznimno bi i obvezu prijave i dalje imao stjecatelj nekretnine.

 

S ciljem poticanja gospodarskog napretka, uređuje se  i pitanje oslobođenja od plaćanja poreza na nekretnine pri unosu u kapital za trgovačka društva.

 

U skladu sa sniženjem stope poreza na promet nekretninama, Ministarstvo financija novim zakonom o lokalnim porezima predlaže smanjenje stope poreza na nasljedstva i darove s 5 na 4 posto.

 

Porez na cestovna motorna vozila

 

Porez na cestovna motorna vozila bi se ubuduće plaćao prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled i to temeljem rješenja lokalnih jedinica. Time će se

 

lokalnim jedinicama osigurati stopostotni prihod od tog poreza, budući je njegovo plaćanje preduvjet za registraciju motornog vozila.

 

Novim zakonom o lokalnim porezima od iduće bi se godine ukinuo porez na tvrtku ili naziv za sve poduzetnike.

 

Porezna zastara - jedinstveni rok od šest godina

 

Ministarstvo financija predlaže i novi opći porezni zakon u kojem bi se propisao jedinstveni rok porezne zastare od šest godina. Na nastup zastare po službenoj dužnosti dužna su paziti prvostupanjska porezna tijela do donošenja i dostave poreznog rješenja, kao i drugostupanjska tijela do donošenja i dostave rješenja o žalbi. Po novome, porezni dug za koji je utvrđena zastara te obustavljen postupak otpisat će se iz poreznih evidencija.

 

 

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTER

Preplati se za primanje newsletter-a!

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

CONTACT

Partizanska 4/1, 52440 Poreč

 

+385 95 818 6983