DAS BUCHHALTUNGSBÜRO  FÜR SIE

                                         info@histria-accounting.hr

Novi zakon o porezu na promet nekretninama.

Najvažnije novosti u oporezivanju nekretnina i automobila te u lokalnim porezima

Porezna reforma uvodi novi zakon o porezu na promet nekretninama. Osnovne značajke tog zakona je  ukidanje oslobođenja od plaćanja poreza za kupnju prve nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje, a to će se kompenzirati  smanjenjem stope poreza na nekretnine sa 5 na 4 posto.

 

Oslobađanjem od plaćanja poreza na prvu nekretninu očekuje se dodatni prihod od oko 115 milijuna kuna, dok se zbog sniženje stope s 5 na 4 posto može očekivati gubitak prihoda od oko 126 milijuna kuna godišnje.

 

Od sada će i sav prihod od poreza na nekretnine biti prihod općina i gradova. Lokalne jedinice mogu od početka 2017. očekivati povećanje prihoda s osnova poreza na promet nekretnina za 20 posto.

 

Novina je i da u izračun poreza, uz postojeće koeficijente komunalne naknade, ulaze i dva nova koeficijenta – dob (godina izgradnje) i stanje građevine, a sve s ciljem da se izračun poreza približi izračunu prema vrijednosti. Poreznim će se obveznicima visina davanja smanjiti ukoliko je predmet oporezivanja starija nekretnina.

 

Novost je i potpuno rasterećenje građana od obveze prijave prometa nekretninama. Promet nekretnina smatrat će se prijavljenim dostavom isprava od nadležnih tijela, a iznimno bi i obvezu prijave i dalje imao stjecatelj nekretnine.

 

S ciljem poticanja gospodarskog napretka, uređuje se  i pitanje oslobođenja od plaćanja poreza na nekretnine pri unosu u kapital za trgovačka društva.

 

U skladu sa sniženjem stope poreza na promet nekretninama, Ministarstvo financija novim zakonom o lokalnim porezima predlaže smanjenje stope poreza na nasljedstva i darove s 5 na 4 posto.

 

Porez na cestovna motorna vozila

 

Porez na cestovna motorna vozila bi se ubuduće plaćao prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled i to temeljem rješenja lokalnih jedinica. Time će se

 

lokalnim jedinicama osigurati stopostotni prihod od tog poreza, budući je njegovo plaćanje preduvjet za registraciju motornog vozila.

 

Novim zakonom o lokalnim porezima od iduće bi se godine ukinuo porez na tvrtku ili naziv za sve poduzetnike.

 

Porezna zastara - jedinstveni rok od šest godina

 

Ministarstvo financija predlaže i novi opći porezni zakon u kojem bi se propisao jedinstveni rok porezne zastare od šest godina. Na nastup zastare po službenoj dužnosti dužna su paziti prvostupanjska porezna tijela do donošenja i dostave poreznog rješenja, kao i drugostupanjska tijela do donošenja i dostave rješenja o žalbi. Po novome, porezni dug za koji je utvrđena zastara te obustavljen postupak otpisat će se iz poreznih evidencija.

 

 

 

 

 

 

 

 

NEWSLETTER

ABONNIEREN SIE UNSEREN NEWSLETTER!

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

KONTAKT

Partizanska 4/1, 52440 Poreč

 

+385 95 818 6983