accounting for you

                                info@histria-accounting.hr

Ulaganje u zlato ima dugu tradiciju i kroz povijest se pokazalo kao odlično sredstvo za pohranjivanje vrijednosti. Kroz tisućljeća  je služilo i kao sredstvo plaćanja.

INVESTIRANJE U ZLATO-SIGURAN ULOG

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju za kupce i prodavatelje investicijskog zlata stvari se okreću nabolje. U Hrvatskoj, kao i na području cijele Europske Unije, kupovina investicijskog zlata oslobođena je plaćanja PDV-a.

 

Zlatne kovanice za ulagatelje su privlačan, jednostavan i siguran način ulaganja. Kuju se na osnovi ponude i potražnje i nemaju numizmatičku vrijednost. Moguće ih je s lakoćom prodati u bilo kojoj banci na svijetu. Dukati su pak zlatnici s tradicijom i imaju svoje nominalne vrijednosti.

 

Druga vrsta ulaganja je investicijsko zlato. Opipljiv je oblik novca, lako prenosiv, ima visoku vrijednost  i predstavlja vrhunac novčane likvidnosti. Vlasniku pruža financijsku sigurnost, jer isključuje rizik gubitka glavnice.  Riječ je o fizičkom zlatu i vlasnik u svakom trenutku raspolaže njime. U Hrvatskoj se može trgovati investicijskim zlatom od grama do kilograma, i to po međunarodnim cijenama, ovisnim od burzovne cijene zlata.

 

Investicijskim se zlatom smatra zlato u obliku poluga ili pločica težine prihva- ćene na tržištu plemenitih kovina, čistoće jednake ili veće od 995 tisućinka, bez obzira na to je li predstavljeno vrijednosnim papirima. Nadalje, to se odnosi i na zlatne kovanice čistoće jednake ili veće od 900 tisućinki te koje su iskovane nakon 1800. godine, koje jesu ili su bile zakonsko sredstvo plaćanja u državi podrijetla, te se uobičajeno prodaju po cijeni koja na otvorenom tržištu ne prelazi za više od 80 % vrijednost zlata sadržanog u kovanicama.

 

Oslobođenje od PDV-a nije jedini razlog zašto je investiranje u investicijsko zlato trenutačno najbolja opcija ulaganja. Knjiži se u razred 1 kao kratkotrajna imovina ili pak kao dugotrajna koja se prikazuje u razredu 0, ovisno o tome koliko dugo se planira zadržati investicijsko zlato u portfelju.

 

Jednako tako, za razliku od drugih ulaganja, zlato ne utječe na osobnu solventnost: ako trebamo novac, isplata je odmah i nema čekanja da bi se prekinula štednja ili da bi se prodale dionice. Nadalje, u današ- njim uvjetima kada je zlato jedna od najstabilnijih valuta i čija je vrijednost jednaka u cijelom svijetu, može poslužiti kao kolateral prilikom dizanja kredita u banci. Za razliku od oročene štednje, ne postoje penali za prijevremeni prekid, već ako ste odlučili prodati investicijsko zlato nakon samo jednog dana ili mjeseca, dobit ćete vrijednost koja je u tom trenutku važeća na tržištu zlata.

 

 

 

NEWSLETTER

Preplati se za primanje newsletter-a!

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

CONTACT

Partizanska 4/1, 52440 Poreč

 

+385 95 818 6983